ToszKáva

Bevezetés a Tantra jóga világába

Mi az a Tantra jóga?

A „Tantra” szó két szanszkrit szó kombinációjából áll: „tanoti” (a tudat kiterjesztése, fejlődés) és „trayati” (energia felszabadítása, felszabadítás).
A Tantra Jóga a szexuális út, a rituálék és gyakorlatok ősi rendszere, amely a szexuális impulzusban rejlő hatalmas kreatív energiát használja fel, hogy az egyént a magasabb tudatosság állapotába hozza. Bár egyesek azt állítják, hogy a Tantra Jóga hatezer éves múltra tekint vissza, úgy gondolják, hogy egyidős, mint maga az Univerzum.
A Tantra Jógával a megvilágosodás útjára állíthatjuk szexuális energiáinkat. Ez segít megnyugtatni az elmét, és megnyitja az utat a spirituális felismeréshez.
A Tantra Jóga magában foglalja a Kundalini, azaz a szexuális energia felemelését, viszont nem foglal magában tantrikus szex gyakorlatokat vagy fizikai jógát.

1

A Tantra ősi bölcsessége

A Tantra jógának körülbelül 80 ága van, amelyek közül néhány kizárólag a fizikai szexualitással működik, a Káma-szútrából származó pozíciókat használva. A mi tantra jóga vonalunk azonban azt tanítja, hogyan alakítsuk át a szexuális energiát tudatos energiává. Ez egy titkos ág, írásos dokumentáció nélkül. A tanításokat mesterről mesterre adták át szájhagyományon és beavatásokon keresztül.
A Tantra a szexuális energia áramoltatására összpontosít a testben és a lélekben. A lényeg, hogy egyensúlyt teremtsünk magunkban a férfi és női oldal között. Ez egy lassú megközelítés, amely hosszú, kitartó gyakorlást igényel.

A mi vonalunk, a Tantra arra összpontosít, hogy A mi vonalunk arra összpontosít, hogy minél tisztábbak legyenek a gondolataink.
A tantra az egyén szexuális energiáját magasabb tudatosságba emeli, amely az élet minden területére kiterjed. Erősíti a testet, megnyugtatja az érzelmeket, felgyorsítja a gondolkodási folyamatot, belső egyensúlyt teremt, amely utat nyit a lelki bölcsesség felé. A kozmikus világ jógája, a megvilágosodás útja.

2

A tantrikus energia megértése

A tantrikus szexuális energia a kreatív életerő energia, egy hatalmas erő, és gyakran tekintik szent és átalakító erőnek, amely képes gyógyítani és átalakítani az egyéneket és a kapcsolatokat.

Ez az energia két tényezőből áll.

Egyrészt a Kundalini Shakti energia a gyökér/szakrális csakrából emelkedik ki, másrészt a szexcsakra belső energiája.
Az energiacsatornák az erekhez hasonlóan az egész testet lefedik, a harmóniához elengedhetetlen, hogy az energia szabadon áramoljon.

4

A tantrikus energia megértése

A szexuális energia három ponton blokkolható:

• a gyökércsakrában (Brahma csomójában)
• a szívcsakrában (Visnu csomója)
• a harmadik szem csakrában (Síva csomójában)

A Tantrával való mély munka megkezdéséhez szükséges e három csomó diszfunkcióit feloldani meditációval, önismereti gyakorlatokkal és energiaharmonizációval (beavatással).

A Tantra jóga előnyei

Akik gyakorolják és részesülnek benne, fontos megjegyezni, hogy az egyének nem használhatják a nyugati orvoslás helyettesítésére. Ehelyett olyan kiegészítő terápiának kell tekinteniük, amely a hagyományos kezelések mellett még jelentősebb előnyökkel járhat a páciens számára.

Csökkenti a stresszt, a szorongást és a depressziót.
Segíthet csökkenteni a stressz, a szorongás és a depresszió negatív hatásait az elmére és a testre.

Segít jobban megérteni önmagunkat
A tantra jóga gyakorlása segíthet az egyéneknek abban, hogy mélyebben megértsék önmagukat, és megtanulják jobban szeretni és kifejezni magukat.

Segít javítani és növelni az önbizalmat
A Tantra Jóga segíthet az egyéneknek abban, hogy magabiztosabbak legyenek önmagukban és képességeikben.

Segít minden pillanatban jobban jelen lenni
A Tantra Jóga gyakorlása segíthet az egyéneknek abban, hogy minden pillanatban jobban jelen legyenek, ami felfokozott érzelmekhez és érzésekhez vezet a másokkal való interakció során.

Scroll to Top